Diety krajowe w podróżach służbowych w 2015 roku

Czy wiesz, jak rozliczyć podróż służbową według obowiązujących w 2015 roku diet krajowych? W niniejszym artykule przedstawimy kwoty diet krajowych oraz na przykładach zobrazujemy, jak rozliczyć delegację krok po kroku.

Wysokość diet krajowych w 2015 roku

Diety krajowe obowiązujące w 2015 roku zostały ustanowione przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej i są niezmienne od marca 2013 roku.

Dieta – pełna 30,00 zł
Ryczałt za nocleg – 150% pełnej diety 45,00 zł
Ryczał za dojazdy – 20% pełnej diety 6,00zł

 

Zasady wyliczania należnej diety krajowej w 2015 roku

Przy obliczaniu wysokości diety, jaka przysługuje za podróż służbową w kraju, kierujemy się poniższymi zasadami:

 

  • Podróż krajowa, trwająca mniej niż dobę, a jej czas wynosi:

 

  • do 8 godzin – dieta nie przysługuje,
  • od 8 do 12 godzin – przysługuje dieta w wysokości 50%,
  • ponad 12 godzin – przysługuje pełna dieta.

 

  • Podróż krajowa, trwająca dłużej niż dobę – w takiej sytuacji za każdą pełną dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, trwającą:

 

  • do 8 godzin – przysługuje dieta w wysokości 50%,
  • ponad 8 godzin – przysługuje pełna dieta krajowa.

Dodatkowo należy wspomnieć, że ryczałt za nocleg przysługuje pracownikowi w sytuacji, gdy nocleg trwał przynajmniej 6 godzin, w godzinach między 21:00 a 7:00. Istnieją jednak okoliczności, kiedy pracownikowi nie należy się zwrot kosztów noclegu w żadnej formie:

  • pracownik miał zapewniony bezpłatny nocleg,
  • za czas przejazdu,
  • kiedy pracodawca uznaje, że możliwy był codzienny powrót pracownika z miejsca delegacji do miejsca zamieszkania.

Przykłady obliczeń według stawek diet krajowych w 2015 roku

Przykład 1.Pracownik przebywał w podróży służbowej na terenie kraju 5 dni. Wyjechał pierwszego dnia o godzinie 7:00, a powrócił dnia piątego o godzinie 10:00. Pracownik nie miał zapewnionego noclegu, jednak nie przedłożył rachunków za miejsce w hotelu. W jakiej wysokości należy mu wypłacić dietę krajową za tą delegację?

Odpowiedź:

W takim przypadku wysokość należnej pracownikowi diety za podróż krajową należy wyliczyć następująco:

 

  • Ustalamy, jak długo pracownik przebywał w podróży służbowej.

 

Pełne dni liczymy od 7:00 do 7:00 dnia następnego, więc w tym przypadku liczba pełnych dni wynosi 4 – od 7:00 dnia pierwszego do 7:00 dnia piątego.

Gdy mamy wyliczone dni pełne, wyliczamy pozostały niepełny dzień. Jest to istotne, ponieważ za dni niepełne, w zależności od liczby godzin, przysługuje połowa lub całość diety krajowej.

Dnia piątego podróż zakończyła się o godzinie 10:00, więc od końca ostatniego dnia pełnego do zakończenia podróży minęły 3 godziny. Zgodnie z obowiązującymi w 2015 roku stawkami diet krajowych za dzień niepełny, trwający do 8 godzin, przysługuje połowa wysokości diety. Dodatkowo jeśli podróż trwała 5 dni i nie zaszły wcześniej wspomniane sytuacje dyskwalifikujące pracownika z otrzymania ryczałtu za nocleg, to pracownikowi należy się ryczałt za nocleg, ponieważ 4 noce spędził w hotelu.

 

  • Wyliczamy należność.

 

Mnożymy 4,5 razy wysokość diety krajowej w 2015 roku i otrzymujemy kwotę należną pracownikowi z tytułu diety za podróż krajową.

4,5 x 30 zł = 135 zł.

Dodatkowo mnożymy 4 razy wysokość ryczałtu za nocleg (150% wysokości diety).

4 x 45 zł = 180 zł.

Sumując, pracownikowi należy się 315 zł z tytułu podróży służbowej według diet krajowych w 2015 roku.

Przykład 2.Pracownik przebywał w podróży służbowej w Warszawie, gdzie korzystał z komunikacji miejskiej. Podróż służbowa trwała 3 dni – od godziny 9:00 dnia pierwszego do godziny 17:30 dnia trzeciego. W tym przypadku pracownik również nie przedłożył rachunków za nocleg i tak samo, jak w poprzednim przykładzie, nie zaszły sytuacje, dyskwalifikujące pracownika z otrzymania ryczałtu za nocleg. Jaką kwotę według diet krajowych w 2015 roku pracodawca powinien wypłacić pracownikowi?

 

Odpowiedź:

 

  • Ustalamy, jak długo pracownik przebywał w podróży służbowej.

 

Jeśli chodzi o pełne dni, jest ich 2 – od godziny 9:00 dnia pierwszego, do godziny 9:00 dnia trzeciego. Do tego doliczamy dzień niepełny dnia trzeciego, czyli 8,5 godziny – od 9:00 do 17:30. Ten dzień niepełny trwa więcej niż 8 godzin, więc przysługuje dieta krajowa w pełnej wysokości. Dodatkowo pracownikowi należy się ryczałt za 2 noclegi oraz 3-dniowy ryczałt za dojazdy.

 

  • Wyliczamy należność.

 

Mnożymy 3 razy wysokość diety krajowej w 2015 roku i otrzymujemy kwotę należną pracownikowi z tytułu diety za podróż krajową.

3 x 30 zł = 90 zł.

Dodatkowo mnożymy 2 razy wysokość ryczałtu za nocleg (150% wysokości diety).

2 x 45 zł = 90 zł.

I na koniec obliczamy kwotę należną za ryczałt za dojazdy.

3 x 6 zł = 18 zł

Sumując, pracownikowi należy się 198 zł z tytułu podróży służbowej według diet krajowych w 2015 roku.